Alla inlägg den 15 mars 2008

Av Cecilia - 15 mars 2008 07:12

Jag fick detta lilla utklipp tillsänt, det värmde mitt galna kohjärta!!

 UPPDRAG GRANSKNING OCH KOSSAN MU:S KOLDIOXIDUTSLÄPP  Att få försvara kossan MU och hennes koldioxidutsläpp gör mig stolt. Hon har utan egen förskyllan hamnat i miljödebattens fokus hon släpper ut växthusgaser. Det kan vi inte tillåta. Miljöförbättrare världen runt villom inte förbjuda kossan MU så i varje fall drastiskt decimera hennes förekomst. Vi som äter av det kossan Mu ger, mjölk och entrecote, vi är riktiga busar. 

Nu måste vi väl ändock försöka se tingen som de är. Kossan MU är en av de bästa produktionsmekanismerna som finns hon är en biologisk varelse som recirkulerar det hon äter . Våra kor i Sverige äter gröna växter, en del kraftfoder och någon liten vetamin. Allt det som äts hos henne är produkter som skapats i vår herres natur. Koldioxid, växt och näringsämnen har skapat den produkt som kon äter.  Varje kilo koldioxid som kossan släpper ut är recirkulerande koldioxid som vi önskar mer av och mindre av fossil växthusgas.

 

Om vi lärde av kossans produktionsmekanismer och kunde omsätta det till bilbränslen och uppvärmningsteknik skulle vi inte ha några miljöproblem. Bara kossans energisystem är värt att ta efter i våra hus. Så lär av kossan MU inte klanka på henne.

 

Förvisso när kossan idisslar det bildas en del grön metan som inte är bra för klimatet. Men det bildas metan även i skogstjärnen som jag bor granne intill när växter bryts ned i det naturliga biologiska kretsloppet. Skogen som står vid knuten läcker kväve och har så gjort sedan urminnes tider eller rättare sagt sedan istiden drog sig tillbaka det är en del av mineraliseringen.

 

Jag är rätt övertygad om att kossans idisslande, metanutsläpp, tjärnens metan och skogens mineralisering är viktiga ekologiska processer som vi skall slå vakt om och inte begränsa då blir moder natur elak och sur.

 

Låt oss istället titta på kossan MU:s förtjänster. Hon omvandlar gröna växter som är en del i den goda recirkulationsprocessen till mjölk. Mjölken binder stora mängde med CO2 som vi sedan konsumerar som mjölk, grädde och ost mm. Glöm inte ostkakan.

 

Sedan måste jag tala om för läsaren att vi människor släpper ut koldioxid vi också. Jag menar faktiskt  vi kan styra våra koldioxidutsläpp mot recirkulerande koldioxid genom att äta kött, dricka mjölk och ha ost på mackan. Det är faktiskt en viktigt miljöhandling. Dessutom är kossan MU:s produkter närproducerade. Hennes verksamhet finns på de småländska tegarna utanför min husknut.

 

Människa släpper dessutom ut lite metan. Om jag inte läst  min biokemi fel så ökar våra metanutsläpp om vi äter mer grönskar. Så det så.Jag håller styvt på vedertagna vetenskapliga principer när det gäller kemi och biokemi. Inte som prdofessorn i Uppdrag granskning som levererade halvsanningar på löpande band.

 

Dessutom producerar kossan MU gödsel som vi kan tillföra som växtnäring men också röta  till metangas som vi använder som energi. Rötningsprodukten blir efter energiutvinningen mer naturriktig. Köttet som kossan producerar är mest bunden koldioxid, kväve, förädlade växter mm.

 

Köttet är både gott och näringsriktigt. Den vägen recirkulerar vi grön koldioxid, kväve,  och en del andra produkter.

 

Jag vill peka på två problem till vi har  älgar och rådjur som också är idisslare och släpper ut växthusgaser. Så nog kan den rättrogne hävda att skjut av rådjuren och älgarna så har vi löst ett miljöproblem. Alla inser dumheten i detta resonemang. Kanske inte om man är fanatiker.

 Sedan brukar vi människor vara duktiga och tala om utsläppsrätter och andra miljöprestationer. Bönderna har de senaste femton åren på kofronten gjort sin del av miljöproblematiken. Man har reducerat antalet kor från närmare femhundratusen till trehundratusen. 

På ett område kan jag på fullt allvar vara villig att diskutera utsläppsrätter det är fritids- och nöjeshästar. De fyller ingen biologisk eller ekologisk funktion. De glädjer ryttare och ägare. Men där ser jag inget större problem att belägga dem med utsläppsrätter på metan. De ligger utanför matproduktionen och är ett ur metansynpunkt större problem än kossan. De är en växande skara närmare 300.000 st.

 

Ja alla och en var som läser inser ju att det är inte djurens naturliga beteende att omvandla gröna växter till mjölk och kött som är problemet utan det är den fossila gasen som kommer från olja och kol som är vårt stora bekymmer och det är där som resurserna måste sättas in. Med detta års miljöfacit och händelserna runt om på vårt klot är det nog så att vi måste byta bränslen i våra bilar och uppvärmningskällor illa kvickt .

 

Odla etanolsäd och accelerera forskningen kring hybridsystem, värmeåtervinning, solceller och biomassa. Det är bättre med etanolsäd på åkern än fritidshäst. Vi har inte hundratals år på oss utan det rör sig om begränsad tid. Bilbränslen måste vara utbytta inom en tioårsperiod. Det finns etanol idag så en växling är inte omöjlig. Tekniken att köra bilar på etanol finns och kan tillämpas både i gamla och nya bilar. Etanol ingår i den goda processen utsläppt etanol är ett lån ur moder jords gröna koldioxidförråd som man återlämnar när man kör sin bil. En god miljögärning.

 Jag vill då avsluta min framställan denna kulna dag med att formulera några små deviser    vDet är inte kon och hästens avgaser som är problemet utan bilens (oljans)avgaser.  vDrick mjölk och kör på etanol då hålls kroppen frisk och tanken klar. Brännelund - Eksjö  Lars-Håkan Halldin                                           
                     
 

Ja, just nu håller vi på inom jordbruksnäringen att bygga om en försöksladugård  för 6 milj kr, så vi kan mäta hur mycket en ko fiser och rapar, är det rätt att lägga dessa pengar på detta eller finns det någon bättre användning av dessa pengar?


Du eller ni som retar er på min dåliga stavning, Jo jag kommer att fortsätta skriva lika illa som nu, Ja, jag är ORDBLIND liksom vår kära kung, så sorry jag komer fortsätta att förpesta er värld, vad ni än skriver för komentarer, så det är ingen ide att hålla på att tracka mig!!!!! För jag är lika glad och galen endå!!!!

Snurra på du glada jord

Ovido - Quiz & Flashcards