Alla inlägg den 27 januari 2008

Av Cecilia - 27 januari 2008 13:57

Nyss hemkommen från några dagar i Danmark! Jag och en kompis har genom Arlas insiativ fått den stora möjligheten att gå en kurs i Danmark. All undervisning sker på Danska liksom är allt matrial på Danska.

Kursen heter Kurs för yngre mjölkproducenter. Kursen arangeras av Dansk mejerinäring, sveriges motsvarighet är Svenska mjölk! På kursen är det deltagare av det yngre gardet så man känner sig lite gammal ibland. Vi till hör lite olika mejerier, men Arla dominera. Det finns ingen motsvarighet till denna kurs någon annanstans, Så jag och susanne  är de första svenskar som har fått vara med liksom de första kvinnorna.


Kursen är upp delad på 3 tillfällen på 3dagar åt gången. För mig och Susanne blir det tyvärr 4dagar med resan.

Detta var gång två, den här gången var det focus på hur vi påverkas av det som händer runt om kring oss, 1:a gången handlade om att lära sig tala inför grupp, inför kamra, sitta i en panel som blev utfrågade plus hur man ska "sätta ihop en styrelse" med rätt typ av människor m.m

Vi fick möjligheten att åka och se Axelborg där alla "stora" beslut inom dansk jordbruksbeslut tages. Ett mycket bra besök, man fick se byggnaden träffa folk från mejerinäringens styrelse, plus några de människor som sköter dansk lantbruksnäring lobbing mot Eu och regering bla.


Kursen är mycket tung men tross det en av de bästa kurser som jag har gått.

Jag hoppas att vi har banat väg för fler svenskar på denna kurs och att vi kan ta inspiration från den till att starta något liknande här i sverige. Jag tror att vi då skulle få fler unga bönder att engarera sig i svensk jordbruks olika styrelse och politik, vilket kommer att bli väldigt viktigt i framtiden, om svensk lantbruk ska hålla sig framme i framtiden-vilket är tufft idag och komer att bli tuffare och tuffare!!!!


Det som är det mindre roliga i samanhanget är danska unga killar inte är vana med tjejer. De har nog aldrig hört damerna först...det finns nästan inga tjejer inom dansk lantbruk, det styrs till största om inte helt av män!

Så de blir lite ställda av oss "gåpåigga " svenskor.

Ett annat problem är ju naturligtvis språket!  Men man få köra med tecken, rita och inte hänga upp sig på små ord man inte förstå! Men det går bättre och bättre.

Åter kommer senare och berätta mer om tim-bilding i Danmark!!!

Ena bilden är från utsikten på Axelborg mot  Tivolit.

Den andra är från kursen, det är jag, Knuffe,Lars,Kent,Henrik.

Cilla

Ovido - Quiz & Flashcards