Alla inlägg den 5 september 2007

Av Cecilia - 5 september 2007 11:51

82 Ellen

Just nu känns det lite motigt i kobesättningen, höga celler, mastiter,

nästan bara tjurkalvar m.m


Men droppen var nu när vi skulle dräktighetsundersöka 3 kvigor, som har gått hos våran tjur Erik. Erik har några tjejer som ska börja kalva om ca 1månad, så vi trodde allt var lungt, så döm om våran förvåning när alla tre var tomma! Så nu blir det ett litet glapp med kalvningar om ca 7mån. Skit oxå. Hur man än planerar så ändras det hela tiden. Som min älskade man sa.... Att vara Bonde är att vara super flexibel och envis!

Men när det är som tyngs ,så kalvar en av de äldsta korna i ladugården  Ellen.

Det blev en Tjej!!! Min älskade Ellen som mjölkar så mycket, och hon har nästan bara tjurar eftersig, så ger hon mig en kviga. Alla kvigor döps efter sin mamma, så vi vet från vilket ko-släkte de tillhör. ( Alla Anna har lite dåligt temprament, alla lillor ska betäckas med köttras tjur osv).

Tyvärr blev Ellen dålig i kalvförlamning dagen efter kalvningen, det hjälpte inte med vanlig bond-förstahjälpen med kalkampul och energi, utan vet Anders  fick komma ut och ge henne kalk direkt i blodet. Men sen reste hon sig och ville ha mat. Mycket mat, mest hö ville hon har. Nu är mor och dotter jättepigga. Nu är nästa kalvning planerad till 26, så vi väntar...... det får faktiskt bli en tjurkalv då. (det är en Anna som ska kalva)

Tack och hej världen!


Ovido - Quiz & Flashcards